روش تدریس بحث گروهی
یکی از روش ها که بطور فزاینده سبب رشد و گسترش مهارت های ارتباطی میشود روش مباحثه ای است. این روش بر اساس بحث و گفتگوی فردی و گروهی تنظیم میشود و فراگیرندگان امکان بحث و تبادل ظر در مورد یک موضوع را به دست می آورند از این طریق قدرت برقراری ارتباطات و تبادل تجربیات و قدرت کلام و بداعت در آنان تقویت میشود.
در این روش شاگردان بیش از استفاده از کتاب یا معلم خود مولف به یافتن نتایج ، اصول و راه حلها هستند و این در صورتی است که دانش آموزان به موضوع علاقه مند باشند.
مراحل روش بحث گروهی شامل 1) موضوع بحث 2)یافتن زمینه مشترک برای بحث 3)بیان هدف های آموزشی بحث 4)هدایت جریان بحث و گفتگوی اصلی 5) نتیجه گیری
محاسن این روش: 1) بحث گروهی ذهن آنان را پویا و فعال می کند 2)مفهوم مشارکت و تلاش برای دانش آموزان روشن می شود 3) کم رویی و خجالت دانش آموزان کاهش میابد 4)توانایی تفکر انتقادی در آنان افزایش می یابد 5) آموزش و یادگیری بر استدلال و توجیه منطقی استوار میشود 6) گرایش های دانش آموزان به موضوع مورد بحث تغییر می کند.
محدودیت های این روش شامل: 1) این روش برای کلاس های پر جمعیت قابل اجرا نیست 2) برای شاگردان دوره ابتدایی چندان مناسب نیست 3) روش اجرای آن بسیار مشکل است و به مهارت احتیاج دارد.
این روش برای کلاس هایی قابل اجراست که جمعیتی بین 6 تا 20 نفر داشته باشد.
منبع: کتاب منوچهر فضلی خوانی ، اینتر نت، اصول طراحی آموزشی (گانیه، ترجمه خدیجه علی آبادی)
روش تدریس قصه گویی
قصه گویی شیوه مهم و موثری است که راه و رسم ویژه ای دارد و مهم ترین راه ارایه برخی مفاهیم و پیام های آموزشی به کودکان و نوجوانان است. کودک با شنیدن قصه به خواندن آن نیز علاقه مند میشود و قدرت تخیل به کمک او می آید. در کنار برنامه های آموزشی با نقل قصه ای می توان به جای خشکی و یکنواختی تنوع و جذابیت را نشاند و فرآیند یاددهی- یادگیری را اثربخش تر کرد. روش های قصه گویی 7 تا هستند .1) قصه خوانی 2) قصه گویی ساده 3) قصه گویی همراه با پرده خوانی 4) قصه گویی همراه با تقلید صدا 5) قصه گویی همراه با تقلید 6) قصه گویی با استفاده از بازیگران 7) قصه گویی با استفاده از عروسک انگشتی ، دستکشی و...مراحل روش قصه گویی:1) تدوین اهداف 2) انتخاب نوع قصه 3) ساخت قصه 4) اجرای روش 5) نتیجه گیری
محاسن: افزایش قدرت تفکر،گوش دادن و درک و فهم ، صمیمیت میان والدین،مربیان و دانش آموزان ، عمق بخشیدن به دانش و آگاهی ، اثر گذاری بر تکوین شخصیت دانش آموزان ، خشکاندن ریشه انحرافات و کژروی ها ، برقراری امنیت روانی و اصلاح رفتار کودکانی که دارای مشکلات عاطفی و روانی هستند.
محدودیت ها: از محدودیت های قصه گویی می توان به این موضوع اشاره کرد که زمان و فضای مناسب برای قصه گویی همیشه محیا نیست و قصه گو همیشه از آمادگی روحی و ظاهری برخوردار نیست و نبود ابزار و لوازم و پوشش مناسب قصه گویی
منبع: کتاب منوچهر فضلی خوانی ، اینتر نت، کتاب تفکر خلاق در کلاس درس